Select Page

Panduan mengambil Takaful untuk Para Pesara

by | May 6, 2018 | For Existing Clients, For Future Clients | 1 comment

Sekiranya selama alam bekerja anda adalah seorang employee yang setia berkhidmat untuk sesebuah syarikat sudah pasti anda tidak pernah terfikir tentang plan Takaful persendirian kerana selama ini syarikat itu ada benefits medical yang bagus.

Walaubagaimanapun, anda akan pencen tidak lama lagi dan inilah masa yang terbaik untuk fikir tentang Takaful apabila sudah tidak ada lagi benefits medical daripada syarikat anda.

Ada beberapa langkah yang kita boleh ambil untuk memastikan anda masih ada lagi perlindungan selepas anda pencen.

Perlindungan retirement daripada syarikat

Perkara pertama yang kita perlu lakukan adalah untuk betul-betul tahu tentang plan yang disediakan oleh syarikat anda. Adakah perlindungan itu berhenti sesudah pencen ataupun boleh dipanjangkan lagi ke seumur hidup?

Ada sesetengah syarikat yang membolehkan anda ambil alih sijil takaful supaya anda sambung bayar dan perlindungan masih lagi ada selepas pencen. (Ini adalah ideal kerana sekiranya boleh dipanjangkan, tidak lagi perlu lalui proses underwriting sekali lagi. (Underwriting adalah proses untuk menentukan sekiranya anda masih layak untuk Takaful dan harga caruman bulanan)

Sekiranya ada class ataupun seminar tentang manfaat yang diberikan oleh syarikat, jangan lupa untuk hadir dan tanya soalan supaya anda tahu lebih. Sekiranya tiada seminar, bertanyalah kepada Human Resource Department syarikat anda.

Apa pilihan yang lain? Berhubung dengan wakil Takaful PruBSN

Sekiranya syarikat anda tidak ada pilihan untuk extend coverage period. Pilihan anda yang seterusnya adalah untuk mengambil plan Takaful persendirian. Seelok-eloknya sebelum anda pencen kerana caruman bulanan akan ditentukan oleh umur pada waktu ambil Takaful dan tahap kesihatan waktu itu.

Jangan khuatir sekiranya anda sudah pencen, masih ada lagi peluang untuk mengambil plan Takaful pada waktu ini.

Bagi yang berumur 60 tahun (next birthday), caruman untuk medical card coverage RM 100,000 hanyalah RM 3847/setahun*. 

*Caruman ini berdasarkan standard risk sahaja. Caruman yang tepat perlu lalui proses underwriting. Caruman sebenar adalah berdasarkan umur, pekerjaan, jantina, tahap kesihatan, jenis plan dan juga tempoh perlindungan.

Brochure Medical Card Health Enrich+

Whatsapp saya untuk penerangan lebih +60126225202 (Amin)

Recent Comments

1 Comment

  1. Nor AIni Karsan

    Policy wordings and coverage.