Select Page

Setiap Proses Permohonan Perlindungan Takaful

by | Oct 15, 2017 | For Existing Clients, For Future Agents, For Future Clients

Setiap Proses Permohonan Perlindungan Takaful

Approach

First step, adalah approach. Selalunya agent akan contact anda untuk berjumpa dan share tentang kebaikan Takaful. Ada beberapa cara yang anda boleh berkenalan dengan agent Takaful.

 1. Kawan-kawan yang sudah jadi agent akan contact anda.
 2. Kawan anda refer nama anda kepada agent.
 3. Agent approach anda di roadshow Takaful.
 4. Agent mungkin call anda melalui cold calls.

Sekiranya sepanjang hidup anda, anda tidak pernah berjumpa dengan seorang agent Takaful. Anda boleh :

 1. Contact kawan yang anda percaya yang sudah jadi agent Takaful
 2. Buat carian google.
 3. Contact syarikat Takaful itu sendiri dan mereka akan randomly assign satu agent Takaful.

Dalam proses ini, anda akan tentukan masa dan tempat yang selesa untuk berjumpa untuk discussion yang seterusnya. Sila ingat, bila berjumpa, ada tidak boleh dipaksa untuk membuat keputusan serta merta.

Meet up

Dalam process ini, anda digalakkan untuk tanya semua jenis soalan yang ada untuk betul-betul faham tentang product dan plan yang anda akan ambil. Sebagai guideline, ada beberapa soalan penting yang anda perlu tanya :

 1. Apakah benefits yang ada?
 2. Berapakah caruman sebulan/quarterly/half-yearly/tahunan?
 3. Adakah caruman ini akan naik atau sama sepanjang plan?
 4. Cara dan process untuk claim?
 5. Tahap serious agent itu dalam business Takaful. Adakah dia akan berada dalam business ini lama atau sekadar main-main sahaja.

Pada waktu ini juga, sekiranya anda puas hati dengan plan yang dicadangkan. Anda perlu buat purchasing decision dan siapkan proposal (15 minit sahaja dan agent akan buatkan semua).

Pada waktu ini, agent akan siapkan proposal anda untuk dihantar ke syarikat Takaful, syarikat Takaful itu kemudian akan buat risk assessment dan buat decision sama ada anda boleh diterima atau tidak.

Pada waktu ini juga, ada akan diminta untuk memberi secara cash kepada agent anda deposit untuk disertakan dengan proposal. Amount deposit ini adalah sama dengan satu bulan caruman. Contoh kalau anda telah decide untuk ambil plan RM 250 sebulan, depositnya adalah RM 250.

Jangan risau kerana agent anda akan berikan receipt selepas dia telah submit ke Prudential dan deposit anda akan dikembalikan 100% sekiranya proposal anda direject ataupun anda tiba-tiba decide untuk cancel proposal anda.

Settle Requirements

Selepas menghantar proposal, sekiranya case anda adalah standard dan tiada masalah. Proposal anda akan diterima dalam hari yang sama (hari bekerja).

Sekiranya anda ada sebarang existing illness seperti asthma, migraine, sinus problem etc. Anda akan diminta untuk complete questionnaire yang berkenaan.

Ada juga requirements yang memerlukan anda buat medical check up di clinic panel. Selalunya medical check ups adalah free.

Requirements yang biasanya diminta adalah :

 1. Jawab questionnaire
 2. Medical check up
 3. Submit rekod kesihatan yang ada

Ada juga special cases yang requirement seperti ini akan diminta :

 1. Proof of income (income tax statement, bank account statement) untuk mengelak money laundering.
 2. Copy of passport (bagi foreigners).

Sila selesaikan semua requirements ini secepat mungkin untuk mempercepatkan proses application Takaful anda.

Decision daripada syarikat Takaful

Selepas complete semua requirements. Pihak company akan menilai risiko anda dan membuat decision bagi proposal Takaful anda. Decision yang boleh diambil oleh company Takaful adalah :

 1. Accept as standard case.
 2. Accept with loading.
 3. Accept with exclusion.
 4. Accept with exclusion and loading.
 5. Reject.

Sekiranya company buat decision untuk accept as standard case, policy ada akan commence dengan serta merta.

Sekiranya company terima case anda dengan conditions, agent anda akan memberitahu anda tentang decision by company dan anda dan agent ada boleh menilai sama ada ianya berbaloi atau tidak.

Waktu ini juga anda boleh decide sama ada untuk terima decision ini atau tidak. Sekiranya ada terima decision by company ini, ada akan diperlukan untuk sign conditional acceptance letter (akan diberikan oleh agent anda pada waktu ini).

Selepas sign letter itu dan disubmit ke company, policy anda akan commence dalam masa 1-2 hari bekerja.

Policy Delivery

Selepas 4-5 hari policy commence, agent anda akan memberitahu anda bahawa policy (buku) sudah siap untuk delivery. Waktu ini, agent anda akan set lagi satu appointment untuk berjumpa untuk terangkan lagi sekali A-Z tentang policy yang ada telah sign up.

Waktu ini juga, ada mempunyai 14 hari selepas menerima policy ‘grace period’. Dalam 14 hari ini sekiranya ada decide untuk cancel atas apa sebab sekalipun, anda boleh cancel dan 100% daripada deposit anda akan dikembalikan.

Sekiranya ada puas hati dengan semua plan dan benefits yang anda telah sign up. This is the time to enjoy your protection with peace of mind.

Review yearly

Diingatkan juga anda sangat digalakkan untuk berjumpa dengan agent anda setahun sekali untuk buat ‘yearly review’ sebab plan yang kita sign up mungkin relevant untuk tahun 2017 tapi tidak lagi relevant pada tahun 2025. Jadi setiap tahun anda digalakkan untuk jumpa agent anda untuk policy servicing.

 

Saya adalah agent Takaful bersama MF Group. Sebuah agency Takaful yang contracted untuk promote plan company Prudential BSN Takaful. Sekiranya anda ingin set appointment dengan saya sila whatsapp/call saya di 0126225202.

Request Appointment

 

 

 

Recent Comments

0 Comments